Blev bara så förbaskat sugen på lite mera Midsommarmat – så jag ”snodde ihop” en silltårta härom kvällen! Kanske lite annorlunda än de brukar vara – normalt – men man FÅR göra som man vill. Tar lite tid att göra – men ha inte bråttom!

Recept för 4 -6 portioner

Ingredienser:
200 gram Kräftmarinerad Sill (Willys)
200 gram ABBA´s Bohus Matjessill
8 st ägg
350 gram Svart bröd (Rågbröd från ICA)
1 krm kummin (mal den i en mortel)
125 gram smör
½ rödlök
Färska dillkvistar
Färsk gräslök
Rädisor

Bakplåtspapper
Springform

Fyllning:
200 gram naturell färskost (Philadelphia)
3 dl gräddfil
½ tsk socker
1½ tsk vitvinsvinäger
1½ tsk senap
1 dl färsk dill
1 dl färsk gräslök
½ tsk salt
3 st gelatinplattor
peppar

Tillagning:
Koka äggen i 10 minuter och kyl ned i kallt vatten.
Skär skorpan av rågbrödet, väg upp 350 gram och kör i en matberedare tills allt är finmalt.
Tillsätt mald kummin och rumsvarmt, mjukt smör och blanda till en fast deg.
Lägg bakplåtspapper i botten av en springform och smöra insidan av kanterna.
Tryck ihop degen till en fast botten i formen.

Fyllning:
Rör ihop färskost och gräddfil till en jämn smet, tillsätt socker, vitvinsvinäger och senap.
Rör ned hackad dill och gräslök och smaka av med salt och peppar.
Hacka hälften av äggen och kräftmarinerade sillen i bitar och vänd ned det i röran.
Låt gelatinplattorna ligga i kallt vatten i ca 5 minuter och kläm ur vattnet när de mjuknat.
Lös upp gelatinet i ett par matskedar kokande vatten och kyl sedan ned.

Vänd sedan ned gelatinblandningen i resten av fyllningen med en slickepott.
Häll fyllningen jämt över brödbottnen i formen, täck till och låt stå kallt tills fyllningen börjar stelna. Minst tre timmar – helst över natten!

Skär matjessillen i bitar, ägg och rädisor i skivor.
Skär rödlök i tunna båtar och fördela över silltårtan precis innan servering.
Klipp gräslök i små bitar och strö över tårtan och dekorera slutligen med dillkvistar.

Intages med lämpliga "tillbehör" - smaklig måltid!

 
 

Kommentera

Publiceras ej