Blev idag lite ”inspirerad” att laga till ngt seriöst i kväll – och det gjorde vi.
Inspirationen kom ända nerifrån södra Norge – Tack för det, Lene! :-)

Eftersom jag lyckades med konststycket att få tag i nästan 2 kg färdigrensad Karl-Johansvamp i höstas måste man ju nyttja det lite då och då. Samma med ICA´s billiga färdiggrillade kycklinglår för 5:-/st
Därtill en ostsås och en Karl-Johansvampstuvning + 2 paket knaperstekt Bacon.

Recept enligt nedan:
8st grillade kycklinglår, som plockas isär (för hand)
Bred ut kycklingbitarna i en ugnsfast form o häll över såsen.
Grädda i ugnen på 175° under tiden som riset kokar.

Ostsåsen/sweet Chilisås
3 msk smör
0,5 dl vetemjöl
5 dl grädde
2,5 dl Sweet Chilisås
ca: 100-125 gr(?) blandad ost (man tager vad man haver…)
Smulor av prästost, Castello Blåmögelost, Mozzarella och ICA´s Färskriven Pecorino
salt, vit- & svartpeppar efter behag
Smält smöret i en kastrull och tillsätt sedan vetemjölet. Fräs en stund och tillsätt grädden.
Koka såsen några minuter, vispa under tiden. Lägg i osten och rör om till allting har smält o blandningen blir ”trög”.
Salta & peppra och smaka av.
Häll sedan över kycklingen och låt grädda.

Kanperstek Bacon o låt det ”torka” på hushållspapper.
Smula sedan sönder o strössla över när man sätter allting i ugnen.

Karl-Johansvampstuvning:
ca 150 gram frysta (tinade) bitar av Karl-Johansvamp.
½ schalottenlök + 3 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk smör
1 msk vetemjöl
2 dl grädde
salt & vitpeppar efter smak
1 tsk soja
2 msk finhackad persilja

Skala och hacka löken. Stek löken i smör i till den fått lite ”färg”.
Lägg i svampen o stek och rör då och då några minuter.
Gärna lite ”torrt”. Strö sedan över vetemjölet och rör om en stund.
Häll över grädden och men behåll lite o häll på under omrörning.
Låt svampstuvningen ”puttra” på medelvärme i ca 5-10 minuter.
Rör då och då – låt den inte brännas!
Späd med resten av grädden till önskad konsistens – en stuvning skall vara ”tjock”.
Smaka av med salt och peppar o soja.
Rör sedan ner persiljan.
Spara lite till dekoration!

Riset:
4 portioner, kokas enligt paketet – fast:
7 dl Hönsbuljong + lite salt
4 torkade blad av lime.
2 krm gurkmeja

Kommentera

Publiceras ej