En lättsmält crème brûlée med knäckig karamell i kombination med uppfräschande hallon.
Stort Tack till Mats & Maria på Önska hemma i Kalix (Lindgrens i Kalix AB) som hade rätt utrustning - precis när man behövde den!

 

 Antal portioner: 4
Ingredienser
Crème brûlée
1 st vaniljstång, urskrapad  o delad med frön – använd gärna en STOR kniv – lättare att skrapa bort fröna…
3 dl vispgrädde
0.5 dl mjölk
4 msk strösocker
4 st äggulor
2 msk strösocker – som ”dekoration” 

Hallonmousse
200 g hallon, färska – plockade på lägenhetstomten
1-2 msk strösocker
2 st gelatinblad, blötlagda ( och uppvärmnda)
3 dl vispgrädde, vispad

Rårörda hallon
70 -80g hallon, färska eller tinade frysta
1 msk strösocker

Till servering:

Hallon – och/eller vinbär

1 msk florsocker 

Crème brûlée
Sätt ugnen på 120 grader.
Koka upp urskrapad vaniljstång, frön från vaniljstång, grädde, mjölk och hälften av sockret.
Vispa äggulor och resterande socker.
Sila av vaniljstången och häll den varma gräddblandningen i äggsmeten och rör om.

Fördela blandningen i portionsformar.Ställ dessa i en långpanna med hett vatten upp till hälften av höjden på formarna.Grädda i nedre delen av ugnen i 40–60 minuter (beroende på formens storlek) tills krämen har stannat.
Ta upp formarna och låt dem svalna, kyl ner i kylskåp. 

Hallonmousse;
Koka ihop hallon och socker tills ca 2/3 återstår.
Mixa till en puré med stavmixer.
Sila bort kärnorna – pressa baksidan av en matsked mot silen.
Rör i gelatinblad i den varma hallonpurén och låt svalna.
Tillsätt hallonpurén i vispgrädden med en vändande rörelse så att luften behålls i grädden.
Kyl ner moussen och låt stå minst 2 timmar före servering. 

Rårörda hallon;
Mosa och rör försiktigt ihop hallon med strösocker.
Kyl ner... 

Chokladgarnityr;
Kyl ner en plåt i frysen.
Smält chokladen över vattenbad o låt det smälta till det är RIKTIGT mjukt…
Lägg ett smörpapper på den kalla plåten och ringla ngt av chokladen.
Lossa försiktigt chokladmönstret från plåten när det stelnat.

1 kommentarer

Henrik

05 Mar 2014 19:15

Otroligt vacker upplagt! Vad effektfullt det blev med florsocker på hallonen!

Kommentera

Publiceras ej