Efter gårdagens firmafest med grillad fläskfilé och allehanda tillbehör kändes det verkligen för något ”aningen” lättare idag. Lax i alla dess former har alltid tillhört en matlagningsfavorit – så bl a för att testa ett nytt tillbehör – blev det en Laxtartar ikväll.
 
Stort Tack till Mats & Maria på Önska hemma i Kalix (Lindgrens i Kalix AB) som hade rätt utrustning - precis när man behövde den! 

Recept för 4 personer – gjordes så här:

Laxtartar:
400 gram fryst o därefter tinad laxfilé
1 stor fänkål
1 stor schalottenlök
½ burk ABBA musslor
½ dl finhackad gräslök
Fänkålsdill
Soya
Citron

Citrondressing:
 ½ dl citronjuice
1 vitlöksklyfta
1 dl rapsolja
Salt & peppar 

Skär laxen i fina strimlor medan den ännu är lite frusen.
Skär den därefter i små tärningar.
Finhacka schalottenlöken och sedan musslorna.
Skär bort en ”liten bit” fänkål, finhacka och rör ihop med laxen, schalottenlöken och hälften av gräslöken.
Smaka av med salt, vitpeppar o ett stänk soya.

Använd en metallring och fördela 4 portioner på lika många tallrikar.
”Packa ihop” med medföljande stomp.
Ställ in i kylen minst en 2 timmar.

Skala vitlöken och skär den lite grovt.
Mixa allting till dressingen med en stavmixer – tillsätt lite salt o vitpeppar.
Ställ in i kylen för att svalna. 

Skär fänkålen i tunna skivor, koka upp lättsaltat vatten i en kastrull, lägg i fänkålen o låt den bara mjukas upp under några minuter. Ställ åt sidan för att svalna. 

Ta fram tallrikarna från kylen o toppa med fänkålen.
Garnera med gräslök, dressing, citron och fänkålsdillen.
Skär en "Roast´n Toast" i en trekant - rosta och njut :-)

Kommentera

Publiceras ej