Sista helgen med mina grabbar under semestern, så vi valde att göra ngt speciellt.
Tar en stund att förbereda – men väl värt ”besvärt”.
Väldigt spännande smaker!
Då regnvarning förelåg – blev det grillpanna i stället för klotgrill. 

Recept för 3 personer:
6 fläskkotletter
3 apelsiner
Timjan
Bladpersilja
2 dl grädde 

Apelsinmarinad:
1 dl koncentrerad apelsinjuice
2 msk balsamvinäger
2 msk olivolja
Rivet skal av 2 apelsiner
2 röda chilifrukter, finhackade (ta bort fröna!)
1 krm salt 

Paprikatapenade:
2 röda paprikor (ugnsgrillade)
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
10-12 blad av bladpersilja

Blanda ingredienserna till marinaden o lägg kotletterna i dubbla plastpåsar och häll på marinaden.
Låt detta marineras 3-4 timmar – vänd påsen då o då.
Dela paprikorna och kärna ur dem. Skär i klyftor, lägg på plåt och vänd dem i lite olja.
Rosta i ugn 225°C, 10-15 minuter. Lägg paprikan i en plastpåse, låt svalna och skala den sedan.
Mixa (med stavmixer) paprika, vitlök, bladpersilja och olivolja. Smaka av med salt och peppar.
Spara blad av persiljan till dekor. 

Stek/Grilla kotletterna på hög värme i grillpanna, ca 3 minuter på varje sida.
Låt en smörklick smälta i en ugnsfast form ca 20-25 sek i micron o lägg därefter ut kotletterna.
In i ugnen på 225°ca 20 minuter.
Gör en sås av resten av marinaden – smält 30 gram smör i en kastrull och häll ner resterna av marinaden.
Finhacka timjan och häll över 2 dl grädde o låt detta få ett uppkok.

Dela apelsinerna på mitten och grilla dem på hög värme med ”köttsidan” nedåt under ett par tre minuter.
Servera med buljongkokt ris, tapenade, grillade apelsinhalvor och färsk timjan

Kommentera

Publiceras ej