Kvällens ”Varför inte” – billiga fläskkotletter på ICA – en handfull sötpotatis kvar på samma ställe och en idé…Jag läste "ICA Buffé" ngn gång i somras och kom ihåg ett recept med kyckling o klyftad sötpotatis, så jag blev lite inspirerad – och sugen på lite experiment! Resultatet blev en njutning för både gom och öga?
Tog en 30-35 minuter att göra – men det var det värt - exotiska smaker! Pröva gärna!
Recept för två personer:
Sötpotatispuré:
2st stora sötpotatisar
1st stor ”vanlig” potatis
0,5 dl grädde
1½ krm vit tryffelolja
1msk Smör
Salt
Vitpeppar efter smak
Skala potatisarna och skär dem i mindre bitar, koka bitarna mjuka i lättsaltat vatten.
Låt koka när kotletterna är i ugnen.Sila av vattnet.
Lägg i mixerns större behållare o blanda i smör, tryffelolja, salt & peppar.
Mixa till en slät och fin puré.
Servera varmt!
Marinad:
1 msk strösocker
1 krm Cayennepeppar
1 krm kanel
1 msk oregano
1 ½ msk vitvinsvinäger
1½ msk flytande honung
1 krm finhackad röd chili
1 msk solrosolja
Blanda ingredienserna väl i en liten skål.
Kall Mangosås
200 gram fryst, tinad mango
1 lime, finriv skalet och pressa i juicen
2 tsk finriven ingefära
1 tsk Sambal Oelek
Mixa med hjälp av en stavmixer allting till en slät puré.
Smaka av med lite salt o peppar.
1 tsk finhackad röd chilifrukt strös ovanpå vid servering
1 tsk finhackad purjolök (från det gröna)strös ovanpå vid servering
Karibisk fläskkotlett:
Låt kotletterna bli rumsvarma och skär några snitt / sida
Salta och peppra efter smak!
Pensla lätt med marinaden.
Stek/grilla kotletterna på hög värme i grillpanna, ca 3 minuter på varje sida
för att stänga inne köttsafterna och för att få ”ränder”…
Pensla botten i en ugnsfast form o lägg därefter ut dom förgrillade kotletterna
tillsammans med klyftor av rödlök.
Pensla därefter marinaden på båda sidor o låt dra några minuter.
In i ugnen på 225° ca 20 minuter.
Servera bums ihop med den grillade rödlöken, färsk timjan och några blad ängssyra
Kommentera