Ett smakexperiment jag funderat på en längre tid. Efter att ha levt o bott, o vistats i Tornedalen under halva livet minns man med värme vissa ”specialiteter”.
Det var därför ett stort nöje att försöka ena dessa smaker åt mina gäster till lunch idag.
Med framgång – dessutom :-)

För 4 personer:
1st ”Dubbelbröd” Ruispalat
½ rökt sik
2 dl Creme Fraiche
4 cm purjolök (ljusgröna delen, finhackad)
Rädisa
Sikrom
Vitpeppar
Salt
Svartpeppar

2st rökta nättingar
2st ugnsbakade nättingar
4 blad Hjärtsallad (Little Gem)
1½ dl vispgrädde
5 msk riven pepparrot
1½ msk kokta rönnbär
Gräslök 

Grovriv Ruispalat i mindre bitar o kör dem därefter i en mixer.
Rör ner Creme Fraiche och låt detta ”blanda/fukta sig” i en större skål.
Rensa siken från minsta ben och bryt i små bitar.
Finhacka 3 cm purjolök och en ”bunt” gräslök (2 msk) och rör ner i Cremé Fraiche/rågbrödssmeten.
Ställ in i kylen för att svalna.
 

Salta sikrommen lätt, ihop med lite vitpeppar och purjolök.
Packa lätt i en ”utstickare”, dekorera med rädisa, sikrom och gräslök. 

Vispa grädden – hårt - och rör ned pepparroten.
Dela nättingarna i ”lämpliga bitar” o lägg upp ”sorterna” på var sin sida om en klick pepparrotsgrädde.
Dekorera med finhackad gräslök och rönnbär ovanpå salladsbladen.

 

 

Kommentera

Publiceras ej