När alla bitar faller på plats och tiden finns...så....
Tar en stund att göra - men resultatet är värt all möda!

1 kg lammstek
1 kruka rosmarin
5 vitlöksklyftor (stora)
75 gram smör
Salt o vitpeppar 

Lammsteken
Klipp topparna av 10 rosmarinskvistar.
Skala 5st STORA vitlöksklyftor och dela dem på mitten (tvären)
Skär 10 fickor i lammsteken och ”pula in” ½ vitlöksklyfta och en kvist av rosmarin.
Hetta upp stekpannan och låt smöret smälta men inte bli brunt!
Lägg i lammsteken och bryn runt on under 6-7 minuter.
Salta och peppra under tiden.
Lägg därefter steken  i en ugnsfast form, smord med lite olivolja.

Låt steka mitt i ugnen på 150° i 45-55 minuter – eller tills innertempen på den tjockaste delen är 65°.
Svep in steken i blötlagt smörpapper eller dylikt under 15 minuter.
Kan gärna stå på en ”liten platta” på lägsta värme efteråt!

 

Vitvinssås
Häll ner 1 dl vitt vin i stekpannan direkt efter det att lammsteken är brynt.
Puttra en minut eller två. Sätt nu ner 1 msk kalvfond och 2 dl vatten samt 1 dl grädde.
Låt detta puttra ihop ett par minuter. Pressa ner 1½ msk citronsaft och smaka av med lite salt och vitpeppar.

 

Pistagenöts- / vitaböncréme
1 pkt stora vita bönor (400 gram – typ…)
1 ”näve” pistagenötter (skala och grovhacka)
3 bananschalottenlökar
2 vitlöksklyftor
100 gr Philadelphia cremecheese
2 tsk flytande honung
2 msk citronsaft
½ dl olivolja
Salt efter behag 

Skala o skiva ALL lök tunt. Bryn gyllenbrunt i oljan tillsammans med pistagenötterna.
Lägg upp hälften på hushållspapper o låt rinna av.
Skölj bönorna i kallt vatten genom ett durkslag och lägg dom i mixerns ”bytta”.
Mixa ihop bönorna, hälften av den stekta löken, olivoljan o nötterna, Philadelphiaosten, honungen, citronsaften.
Kör på HÖG hastighet och mixa till en jämn o slät créme.
Häll upp i en djup tallrik/skål med lök och pistagenötsblandningen o dekorera med en kvist rosmarin. 

Zucchinigratäng med sardeller
1 medelstor zucchini
2 rödlökar (små)
3 tomater
1 gul paprika
6-8 sardellfiléer
2 msk olivolja
1½ msk färsk timjan
½ dl grädde
½ dl färskriven Pecorino 

Skär zucchinin i tunna skivor och lägg ett ”varv” i botten på en smord, rund, ugnsfast form.
Skiva därefter tomat, rödlök och paprika i tunna skivor och varva o fördela över formen.
Finhacka sardellfiléerna och fördela jämt över gratängen.
Ringla olivolja och grädde över, strö pecorinon och timjan över.
Salta och peppra efter smak.
Höj temperaturen i ugnen till 200°  o låt gratinera i 15-18 minuter.
Skiva lammsteken tunt, o servera varmt med zucchinigratängen, vitvinssåsen och den kalla pistagenöts- / vitaböncrémen.

Till detta passade ett ”milt” glas rött perfekt ! 

Kommentera

Publiceras ej