Jess - första jobbveckan efter semestern är nätt o jämt avklarad.
Inga tonårssöner hemma denna helg dock…klurar på middag – och som vanligt löser ICA ”problemet” - med hjälp av billiga fläskkotletter! ”Lyxade till det” med en rödvinssås…ja – o lite mer också, förståss. Tar en stund att göra – men väl värt besväret!

 

Recept för max 2 pers:
360-400 gram fläskkotletter med ben.
50 gr gorgonzola
120 gram Philadelphiaost
1 litet blomkålshuvud
2 kvisttomater
1 schalottenlök
Olivolja
Smör
Salt & vitpeppar
½ dl grädde
1 dl rödvin
Färsk timjan
3-4 strimlor Bacon
2 dl Hönsbuljong (tärning)
1½ krm Santa Maria ”Herbes de Provance”
1 msk brun maizena

Börja med att ”olivolja in” kvisttomaterna, salta lite lätt o ställ dem på en ugnssäker form i ugnen på 200 grader i 20 minuter. Pensla därefter kotletterna med en bra olivolja och salta o peppra dem väl o låt dra in en stund. Knaperstek sedan 3-4 strimlor Bacon o lägg på hushållspapper för att dra ur fettet.
Koka sedan 2 dl hönsbuljong. (en HEL tärning – koncentrerade smaker!)

Gör sedan Blomkålsmosen.
Bryt blomkålen i buketter och koka dem mjuka i saltat vatten cirka 7-8 minuter.
(Känn efter med en gaffel.)
Häll bort vattnet genom ett durkslag. Lägg i matberedaren och mixa på högsta fart tillsammans med Philadelphiaosten och kryddorna.

Hetta under tiden upp en grillpanna och pensla med lite olivolja
Bryn fläskkotletterna på högsta värme – 3-4 min på varje sida.
Ta ut fatet med tomaterna från ugnen ( som nu har varit där i 20 minuter) – och lägg dit kotletterna. Lägg en rejäl bit Gorgonzola på varje kotlett – och sedan – tillbaka in i ugnen! 

Finhacka schalottenlöken
Under tiden osten på kotletterna smälter, vispar man ur stekpannan med rödvinet.
Montera ner en smörklick och låt det smälta ihop. I med den hackade schalottenlöken!
Repa bladen från några stänger med färsk timjan och låt fräsa/sjuda med på lite över medelvärme. När vätskan reducerats till ca hälften, häll genom en finmaskig sil o pressa ut vätskan från löken o timjanen.
Häll tillbaka i stekpannan och häll ner ½ dl grädde.
När detta börjar att ”bubbla” igen – rör ned maizenan och vispa svagt till konsistensen tjocknar.  Häll upp i en såskanna.

Klicka upp det varma moset, häll upp en spegel av såsen och placera kotletten/kotletterna ovanpå. Strö baconströsslet ovanpå moset o såsen o dekorera med färsk timjan.

Till detta avnjöts ett Sydafrikanskt rödvin ”Roodeberg 2011” (best nr. 7451, 89 :-, väl värt pengarna)
 

1 kommentarer

GBM

02 Aug 2013 22:46

Oj, så gott det ser ut ! Jag blir riktigt hungrig när jag ser din mat.

Kommentera

Publiceras ej