Fredagskväll och ”Oväntat besök” – när kära vännen, fotografen och synonymen ”Lex Luthor” dyker upp spricker alla planer! Men det var det värt! Oförberedd - Snabba infall – spontana idéer – men, blev ändå en mycket god middag! En Live-DVD med Peter Gabriel hann ”svarvas” innan det var dags!

Recept för två personer:

Zucchinitagliatelle
400 gram Zucchini (skalas tunt)
1 msk solrosolja
Smörklick
Lite flingsalt
Stek på medelhög värme utan att bränna.
Vänd hela tiden.

 

Entrecote
450 gram Entrecote (två härligt marmorerade bitar)
Salt, vitpeppar, rosépeppar & grönpeppar efter behag
”Mortla” 1 krm vardera av rosépeppar & grönpeppar.
Häll ½ msk olivolja over köttet, salta, peppra och ”gnid in rosépeppar & grönpeppar” på varje sida.
Låt köttet ligga framme o bli rumstempererat.
Stek på en temperatur lite över ”medel” så att det marmorerade fettet börjar att smälta.
2-3 minuter / sida och vänd 2-3 gånger!
Lägg därefter åt sidan o slå in i aluminiumfolie.

Rotfruktssallad
4 morötter (små) finstrimlade
½ kålrot finstrimlad
1½ tum färsk ingefära (riven)
2 stammar bladselleri
½ kruka finhackad persilja
2½ msk olivolja
2 krm salt
1 krm vitpeppar
Riv skalet och pressa ut saften från ½ citron
Skala och strimla morötterna, sellerin, kålroten och ingefäran tunt (använd matberedare)
Häll over oljan, krydda med pepparn, riv citronskalet över, pressa citronsaften över och strö den finhackade persiljan över. Blanda ingredienserna varsamt. Ställ in i kylen i en ”bytta med lock”. 

Kall (rumstempererad) sås
1 dl Créme fraiche
1½ msk Dijonsenap
Blanda dessa ingredienser och smaka av.
Låt stå framme.

Vitlöks & Ruccolasmör
50 gram smör
1 vitlöksklyfta (stor)
En handfull Ruccolablad.
ev. salt o vitpeppar.
Låt smöret bli rumstempererat.
Pressa ner en vitlöksklyfta och mycket finhackad Rucculasallad.
Blanda ihop, linda in i plast och låt kallna ngn timme i kylen.


Börja med att lägga upp den kalla såsen. Lägg två matskedar mitt på tallriken.
Lägg därefter den varma Entrecoten ovanpå denna spegel.
Lägg upp Zucchinitagliatellen och Rotfruktssalladen på var sin sida, strö färskriven Parmesanost över – och njut!

Här, sköljde vi ned den med ”Graham Beck” Shiraz + Cabernet Sauvignon 2010”
Denna förhållandevis enkla och synnerligen spontana middag – kan varmt rekommenderas!

Kommentera

Publiceras ej