Skogens (Norrlands) Guld!
Min fromma Moder gav mig idag en kruka alldeles nykokt hjortronsylt och en ask nyplockade hjortron.
Fördelen med att ha tillgång till dessa ”bakom knuten”!
Detta föranledde skapandet av denna smarriga dessert:

Recept för 4 personer:
4 dl  Skånemejeriers grädde! - 150 mil mellan...
4 dl hjortronsylt
1 dl vatten
2 tsk vaniljsocker
1½ tsk strösocker
4,5 st gelatinblad 

Knäckkakor
2 dl strösocker
½ dl grädde
½ dl ljus sirap
1½ dl smält smör
2 dl havregryn
2 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
Blanda ingredienserna väl i en skål.
Klicka ut teskedsstora bollar av smeten på en smord plåt.
Sätt INTE för tätt – dom flyter ut!
In i ugnen på 175°ca 5-7 minuter.

Bottenskiktet på Pannacottan
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten o låt stå 5-6 min.
Koka upp 2dl hjortronsylt med 1 dl vatten.
Ta undan från värmen och tillsätt socker under omrörning.
Krama ur 2,5 av gelatinbladen och rör ner dem i den varma hjortronsåsen.
Häll upp i dessertskålar, kyl några timmar.

Toppskiktet på Pannacottan
Efter att bottenskiktet har fått stelna o svalna, (2-3 timmar)
koka upp grädde och 2 dl hjortronsylt. Rör ned vaniljsockret.
Sila bort kärnorna genom en finmaskig sil.
Krama ur 2 gelatinblad och rör ner dem i den varma grädden.
Låt svalna en stund (annars smälter det underliggande lagret…)
Häll upp ovanpå bottenskiktet och kyl ytterligare några timmar.
Dekorera med 1 dl nyplockade hjortron och knäckkakor

 
 
 

Kommentera

Publiceras ej