Jag lovade att återkomma - men ibland finns bara inte tiden....
Jag antecknade inte så exakt - utan detta är "på en höft" eftersom det improviserades..
Receptet fungerar för 4 personer.

 

4 ryggbiffar (ca: 600 gram)

Marinad:
1/3 flaska Ale (Spitfire 3,5%)
1 dl olivolja
2 msk kinesisk soya
Salt
Vitpeppar
Svartpeppar
Färsk Timjan, finhackad
Lägg biffarna i en skål o täck med marinaden.
Låt stå o dra 5-6 timmar (gärna över natten)

Solrosolja i en vid kastrull (mängd avgörs av kastrullens & biffarnas storlek)
Värm oljan till 60-65° Lägg i ryggbiffarna och värm tills innertemperaturen uppnått 50-55° på låg värme under 10-15 minuter (tiden inte exakt!).
O.B.S!! Skall INTE friteras! Bara sjuda på låg värme. (Kolla med termometern!). Ta upp biffarna och lägg dem på hushållspapper och låt dra ut lite olja under ngn minut. Mörare kött finns inte!

Rösti
4 STORA potatisar
1 stor gul lök
2 äggulor
1½ dl riven prästost
1 finhackad röd chilifrukt
Smör
Olivolja
Salt
Vitpeppar

 

Dijonsås
3 Champinjoner (finhackas)
2 msk Kapris (finhackas)
1 gul lök
2½ dl grädde
1½ msk Dijonsenap
vetemjöl
Finhacka löken och kapris.
Fräs löken o svampen i lite smör i en kastrull.
Tillsätt kaprisen och låt fräsa ytterligare någon minut.
Häll i grädden och rör ned dijonsenapen.
Låt koka ihop till ”lagom” konsistens, ca 4-5 minuter.
Pressa ur genom en finmaskig sil.
Gör en redning av vetemjölet + vatten och rör ned.
Smaka av med salt & peppar. Såsen skall ha en ”trög” konsistens!

Röstin är gjord av rå potatis.
Skala potatis och lök. Hacka löken lite grovt.
Riv potatisen grovt och lägg i ett durkslag. Skölj potatisen i kallt vatten.
Blanda riven potatis, lök, ägg, ost, chilin och salt i en bunke.
Värm en stor stekpanna o lägg i smör och olivolja.
Sprid ut blandningen i pannan i ett jämt lager och platta till ca 1,5 - 2 cm tjockt.
Stek potatisen först med lock i 5 minuter på lite under ”maxvärme” …balansgång….

Ta av locket och fortsätt steka röstin på medelvärme i 10 minuter. Låt inte potatisen brännas! Potatisen SKA få brun färg – men inte bränd - och få en hård skorpa så att den rivna potatisen sitter ihop. Platta till potatisen med en stekspade och lossa undertill med stekspaden. Skaka den lite lätt o kolla så att den lossnar från kanterna.
Vänd röstin – med framgång användes en tallrik, vänd upp och ner  - Dra sedan över röstin med den ostekta sidan nedåt tillbaks i pannan!
Fortsätt steka röstin i 10 minuter på medelvärme tills den fått fin färg undertill och potatisen är mjuk. Lägg upp på smörpapper o låt svalna en aning.
Skär upp i 4 bitar o lägg upp ovanpå Dijonsåsen.

Servera med smörbrynt babyspenat, ångad Haricot Verts och tunt skivad körsbärstomat.
Kolossalt smarrit!

Kommentera

Publiceras ej