Härligt att ha "sportlov" med sönerna! Vi måste ju åta också insåg vi - o jag lät grabbarna bestämma ikväll!
Önskemål uppstod ifrån bloggen - och vidare idéer utvecklades - så - första delen av en "3-rätters Sportlovsmiddag" 

3 port/glas Gazpacho
½ Fänkål (stor)
1 st stjälk från en Stjälkselleri
1 st Gurka skalad & urkärnad
½ Honungsmelon urkärnad
3 msk Limesaft
1 tsk strösocker
1 tsk salt
1 habanero urkärnad
 

Skär ner Fänkål, selleri, gurka och melon grovt ner i en matberedare eller kraftig mixer och mixa till en nästan slät massa, sila sedan bort saften från massan i en skål. Rör ner socker, limesaft och salt.
Mortla Habaneron med några droppar olivolja och smaksätt med så mycket som ni själv önskar.
Habaneron är stark så var försiktiga om ni är känsliga för heta smaker.
Ställ på kylning skall serveras iskall. 

Grillade räkor
300g. Stora Räkor (med skal)
2 tsk Chiliflakes
5-6 Myntablad
Skala räkorna och strimla myntabladen, slå ut chiliflakes på ett fat, rubba in räkorna med chili och mynta.
Hetta upp en grillpanna väldigt het och snabbgrilla räkorna ca:30 sek. på varje sida.
Servera på spett eller på fat – här valde vi ett liiitet fat!

 

Räkpastejer variant 2– med sting!

SKALEN från 400 gram oskalade frysta, tinade räkor
1st stjälkselleri
1 st schalottenlök
2 dl majonnäs
½dl sweet chilisås
2 msk tomatpuré
4 dl fiskbuljong (typ, tärning)
1 tsk tabasco
½ dl msk torr Sherry (Vintry's Amontillado Superior (nr 8277)
5 gelatinblad
½ krm salt
Smör
Lägg 5 gelatinblad i blöt i kallt vatten.
Skala räkorna o lägg dem åt sidan. Fräs skalen i smör i en låg kastrull.
Rör om sås att det inte bränner fast! Skala och finhacka löken.
Hacka även sellerin i små bitar. Lägg ner grönsakerna i kastrullen.
Tillsätt tomatpurén o rör om. Häll på buljongen och låt koka på medelvärme ca 20 minuter.
Sila bort räkskalen och grönsakerna. Sätt tillbaka i kastrullen och reducera tills det återstår ca 2 dl vätska.
Häll i grädden, Sherryn och chilisåsen.
Vispa om väl. Ställ att svalna ett par timmar.
När vätskan har kylskåpstemperatur – blanda ned majonnäsen och vispa ordentligt med en ballongvisp.
Smält gelatinet i vattenbad och rör ned i blandningen under omrörning.
Ställ i kylen o svalna 4-5 timmar. Lossa försiktigt med en vass kniv o stjälp upp.

Garnering:
Svart stenbitsrom
Räkor
Citronskiva
Fänkålsdill

 

 

Kommentera

Publiceras ej