Ett recept inspirerat av kokaihop.se – men ”naturligtvis” vill man ju ta ut svängarna lite…
Lagom omständlig maträtt en lördagkväll.

Receptet räcker till 4 personer (dock inte med två tonårssöner..:-)

 

Köttet:
680 gram       fläskfilé
30 gram         smör

Rosépepparsåsen:
2 msk            smör
2 msk            vetemjöl
2 st                2 schalottenlökar
3 dl                köttbuljong
1 msk            tomatpuré
2 dl                grädde
2 msk            rosépeppar
Salt
vitpeppar

Sätt ugnen på 200 grader.
Putsa köttet och dela filén på mitten om nödvändigt
Bryn det runt om i het panna.
Salta och peppra och sätt köttet i ugnen i 20 - 30 minuter beroende på filéns tjocklek.

Såsen:
Hacka löken fint och fräs i smör.
Pudra över vetemjölet och späd under omrörning med hett vatten.
Tillsätt buljongen, tomatpurén och grädden, koka upp och låt sedan sjuda sakta utan lock i ca 5 minuter.
Krossa rosepepparkornen med en mortel och rör ner dem i såsen.
Smaka av med salt och vitpeppar.
Ta ut köttet och låt det vila några minuter innan det skärs upp.
Ta vara på skyn och häll den i såsen.

Pistagenöts- / vitaböncréme
3
pkt stora vita bönor (230 gram/st – typ…)
2 dl pistagenötter (skala och grovhacka)
3 bananschalottenlökar
2 vitlöksklyftor
100 gr Philadelphia cremecheese
2 tsk flytande honung
2 msk citronsaft
½ dl olivolja
Salt efter behag 

Skala o skiva ALL lök tunt. Bryn gyllenbrunt i oljan tillsammans med pistagenötterna.
Lägg upp hälften på hushållspapper o låt rinna av.
Skölj bönorna i kallt vatten genom ett durkslag och lägg dom i mixerns ”bytta”.
Mixa ihop bönorna, hälften av den stekta löken, olivoljan o nötterna, Philadelphiaosten, honungen och citronsaften.
Kör på HÖG hastighet och mixa till en jämn o slät créme.
Sleva upp på tallriken med lök och pistagenötsblandningen o dekorera med en kvist rosmarin. 

Marinerad rödlök
½ rödlök
½ dl rödvinsvinäger
½ msk socker
1 krm salt
1 msk solrosolja
Färsk mynta (till servering O.B.S!)
Skär löken till ringar o halvera dessa.
Sätt löken i en låg plastskål.
Blanda resten av ingredienserna och häll över löken.
Låt marineras till nästa dag.

Servera allting med några sallatsblad.
Finhacka några blad av färsk mynta och strö över.
En smaksensation!

 

 

 

Kommentera

Publiceras ej